Sport heeft een belangrijke functie in de samenleving. Het is gezond en biedt een bron van entertainment. Daarnaast zorgt sport ook voor sociale samenhang; het bindt mensen in een gemeenschap, draagt bij aan de opvoeding en biedt ons helden en rolmodellen. Of het nou om topsport of amateursport gaat, goede voorzieningen zijn altijd van belang. Heijmans zorgt voor de banen en velden, maar ook voor de techniek daar omheen: de infrastructuur, verlichting, beregening, hekwerken en beveiliging.

Betrokken bouwpartner

Van atletiek, voetbal, hockey tot tennis of korfbal; Heijmans is in alle sportaccommodaties thuis. Samen met internationaal gerenommeerde kunstgrasleveranciers als Desso en GreenFields (TenCate) ontwikkelt Heijmans sportvelden die voldoen aan de eisen van NOC*NSF, sportbonden, verenigingen en spelers. Niet voor niets was Heijmans als bouwpartner van de Gemeente Den Haag nauw betrokken bij het WK Hockey 2014.

Heijmans kijkt inmiddels verder dan de individuele sporten en ziet de sportaccommodatie van de toekomst als een moderne, energie neutrale voorziening waar meerdere clubs kunnen worden gehuisvest, eventueel samen met andere activiteiten in kleinere gemeenten. Denk aan de fanfare, de biljartvereniging, de fysiotherapeut of de crèche. Zo wordt onderbezetting voorkomen en kunnen sociale functies worden gebundeld. Door activiteiten centraal te organiseren, cultuurverschillen te overbruggen en de huisvesting van verenigingen samen te voegen, wordt het realiseren van slimmere, meer efficiënte voorzieningen beter haalbaar, ook nu gemeenten steeds minder te besteden hebben. Heijmans kan in zo'n traject inzichtelijk maken wat de financiële gevolgen zijn en ontwikkelde hiertoe samen met de NOC*NSF en Sport & Zaken de Scorekaart Duurzame Sportaccommodaties.

Sportaccommodatie.jpg

Sportaccommodatie van de toekomst

Als partner in het verder ontwikkelen van (sport)exploitatie denkt Heijmans mee als adviseur, in zowel de sport zelf als in samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld fysiotherapie of educatie. Heijmans bekijkt de trends van de toekomst en vertaalt die naar mogelijkheden voor investeringen van nu.

De praktijk

Voor het WK Hockey in 2014 verbouwde Heijmans het Kyocera voetbalstadion van ADO Den Haag om tot hockeystadio en stampte in recordtijd een compleet tijdelijk stadion uit de grond op een parkeerterrein, inclusief kuntsgrasveld, tribunes, douches en kleedkamers, verlichting, voorzieningen voor de pers, etc. Hierbij werd de eigen vinding ‘drain beton’ toegepast. Dat is beduidend goedkoper is dan een gebruikelijke onderlaag van ZOAB en maakt een goede afwatering mogelijk. Heijmans verzorgde ook de volledige parkeer- en verkeersafhandeling rondom het evenement. Na afloop werden alle opgebouwde voorzieningen weer afgebroken en gerecycled.

Aanleg GreenFields Stadion
Aanleg GreenFields Stadion
Aanleg GreenFields Stadion Nederlandse hockeydames wereldkampioen!