Skip to content
Greenville-exterieur-4.jpg
Greenville, Utrecht Leidsche Rijn

Groene stadsoase met duurzame missie

18 augustus 2022
Utrecht Leidsche Rijn
2018-2021
40 miljoen
Gemeente Utrecht

In Leidsche Rijn Centrum staat Greenville, een groene oase in de stad. Gebouwd rondom twee binnentuinen is Greenville gericht op groen, ruimtelijk, licht en comfortabel wonen. Greenville biedt een gevarieerd woonprogramma bestaande uit 50 woningtypen. Een mix van 93 appartementen en 30 stadswoningen met privé terrassen.

Leidsche Rijn Centrum is het centrum gebied van Leidsche Rijn, de grootste Vinex locatie van Nederland. Hier is een wijk gerealiseerd met een stedelijke allure en een mix van functies. Kwaliteit en duurzaamheid staan centraal in Leidsche Rijn Centrum. De hoge kwaliteit en duurzaamheid van Heijmans’ plan bleek onderscheidend in de tenderfase en sloot naadloos aan op de duurzame gebiedsontwikkeling Leidsche Rijn Centrum.


Leidsche Rijn Centrum, tweede stadshart van Utrecht

Het doel was om en goed verbonden, groene en duurzame nieuwe woonomgeving te creëren die voelt en fungeert als tweede stadshart van Utrecht. Met het openbaar vervoer vlakbij, Utrecht centrum op 15 minuten fietsen en volop voorzieningen, van horeca en sportgelegenheden tot winkels en een bioscoop. De plek spreekt mede daardoor een brede doelgroep aan: van groeiende gezinnen en senioren tot jonge professionals.


Wooncomfort op hoog niveau

Naast eye catcher in de buurt, biedt Greenville ook een aantrekkelijk en gevarieerd woonprogramma bestaande uit 50 woningtypen. Een mix van 93 appartementen en 30 stadswoningen met privé terrassen inclusief gebouwde parkeervoorziening met 123 parkeerplaatsen en bergingen. Uniek daarbij zijn de kenmerkende hoogteverschillen waarvan het ontwerp optimaal gebruik maakt. De woningen zijn daarbij ruim, duurzaam en van hoge kwaliteit.

Groener dan groen en meer dan energieneutraal

Meer dan alleen woningen, is hier een groene, frisse en hoogwaardige leefomgeving gerealiseerd die barst van de architectonische kwaliteit en diversiteit. Eenheid én duurzaamheid schuilen in het vele groen en vooruitstrevende oplossingen. Waarmee het voldoet aan de duurzaamheidseisen van deze tijd. Met Greenville draagt Heijmans bij aan een gezonde leefomgeving, onder andere door de terrassen volledig ‘aan te kleden’ en in de VvE op te nemen. Zo levert Heijmans hier behalve woningen ook een volledig vergroende en kwalitatief hoogwaardige leefomgeving, passend bij de missie als maker van de gezonde leefomgeving.


Duurzaamheid, biodiversiteit en deelmobiliteit

Het plan heeft een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt, index die de energetische efficiëntie van nieuwbouw aangeeft) van -0,3 en een Gemeentelijk Praktijk Richtlijn (berekening van de duurzaamheidsprestaties van gebouwen en stedenbouwkundige plannen) groter dan 8,0. Het betreft hier een zeer duurzaam plan en energiezuinige woningen. Met een EPC van -0,3 is het plan zelfs meer dan energieneutraal: er blijft energie over. Michiel Hagenouw, senior consultant bij ingenieursbureau LBP|SIGHT, benadrukt dat dit geen geringe prestatie is: “De behaalde EPC is zeer laag, het levert energie op. Er zijn weinig partijen in Nederland die dit al voor elkaar kregen.”

Een project wat naadloos past bij Heijmans' visie: het bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Zo werd er o.a. flink geïnvesteerd in de biodiversiteit met een rijk beplantingsplan van inheems plantensoorten. Een andere intelligente toevoeging is de regenwaterbuffer. Waarbij gebruik wordt gemaakt van sensoren op daken. Wanneer een heftige bui op komst is, wordt het aanwezige water op de daken in de bodem geloodst, zodat de volgende grote bui opgevangen kan worden. Zo wordt wateroverlast voorkomen. Ook is er over deelmobiliteit nagedacht. Zo hebben bewoners maximaal één eigen parkeerplaats en zijn er aanvullend elektrische deelauto’s om gebruik van te maken. Deze zijn bewust onderaan bij de inrit geplaatst, zodat je bij het betreden van de kelder er direct mee wordt geconfronteerd.

Neem contact met ons op