Skip to content
HEOS-toekomstvastwaarde

Zo voorkom je problemen met netcongestie

22 mei 2024


Netcongestie: een woord waar we lange tijd nog niet van gehoord hadden, wordt steeds meer gemeengoed. In veel regio’s van Nederland is het inmiddels dringen geblazen op het stroomnet, en de vergrote vraag naar capaciteit door de energietransitie blijft nog wel even aanhouden. Daardoor lijkt het er dus op dat we nog een tijdje met netcongestie te maken krijgen.

Gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen om te voorkomen dat je in de problemen komt met netcongestie, zo zorg je voor continuïteit: je kostbare bedrijfsprocessen blijven zonder problemen doorgaan. Dit doe je door wendbaar en proactief met je huidige en toekomstige energievraag om te gaan. Don Bremmers, energie expert bij Heijmans Energie Services vertelt wat je kan doen om problemen met netcongestie te voorkomen.

Wat is de oorzaak van netcongestie precies?

Om een oplossing te vinden, is het belangrijk om eerst te kijken naar de oorzaak van netcongestie. Die komt -simpel gezegd- door pieken op het stroomnet. “Overbelasting dus”, legt Don uit. “Op momenten dat er teveel elektriciteit is, bijvoorbeeld wanneer iedereen om vijf uur ‘s avonds thuiskomt om hun elektrische auto op te laden, ontstaan er piekmomenten op het net.

Ietwat ironisch is het misschien dat juist de groene energietransitie ervoor zorgt dat er problemen ontstaan op het stroomnet.

Don: “Wat je ziet is dat er veel bedrijven van het gas afgaan, waarmee hun gasverbruik verdwijnt maar hun elektriciteitsverbruik toeneemt, of dat grootschalige zonneparken op hetzelfde momenten hun zonne-energie aan het net teruggeven. Dat creëert piekmomenten waarop ons stroomnet nog niet berekend is. De oplossing is een aanzienlijke verzwaring van het net, maar dat is kostbaar en tijdrovend. Het is dus de verwachting dat we nog een tijdje met netcongestie te maken hebben.”

De gevolgen van netcongestie voor bedrijven, organisaties of zorginstellingen zijn legio
Don Bremmers, adviseur Heijmans Energie Services

“De gevolgen van netcongestie voor bedrijven, organisaties of zorginstellingen zijn legio”, legt Don uit. “Zo is het vaak niet mogelijk om uit te breiden of een nieuwe aansluiting te krijgen, simpelweg omdat het stroomnet de volledige capaciteit bereikt heeft. Ook het elektrificeren of verduurzamen van je bedrijf kan problemen opleveren, omdat daardoor vaak de elektriciteitsvraag toeneemt. Tot slot kan het teruggeven van overtollige zonne-energie aan het net niet altijd mogelijk zijn bij netcongestie, waardoor je minder saldering krijgt.”

Netcongestie voorkomen door vooruit te denken

Gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen om te voorkomen dat netcongestie een al te groot probleem wordt voor jouw organisatie. Wendbaarheid voor de toekomst en een vooruitziende blik zijn daarvoor belangrijk, vertelt Don. “Het is belangrijk om alvast op de hoogte te zijn wat de situatie in je omgeving is. Is er nu al sprake van netcongestie? Of is er momenteel nog ruimte op het stroomnet. Ook je toekomstige energiebehoefte kun je hierop anticiperen. Ga je bijvoorbeeld binnen een paar jaar van het gas af? Dan kan je elektriciteitsverbruik toenemen. Als je in de toekomst een uitbreiding van je bedrijf tegemoet gaat, is het handig om hier al op voorhand over na te denken. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om netcongestie te voorkomen of te minimaliseren.”

Verduurzamen geeft ruimte

Een eerste oplossing is te vinden in verduurzaming, legt Don uit. “Door slim te verduurzamen -en dus aan de ene kant energie te besparen- houd je meer ruimte over om je energieverbruik aan de andere kant te verhogen. Zo kun je een verduurzaming combineren met een uitbreiding van je bedrijf. Heb je zonnepanelen? Verbruik dan zoveel mogelijk van je eigen opgewekte energie, bijvoorbeeld door je energiepieken samen te laten vallen met de momenten dat je zonnepanelen het meest opbrengen.”

Verander je piekmomenten door middel van ‘load shifting’

Soms is het zo dat bedrijven al met netcongestie te maken hebben, en daar een oplossing voor zoeken. “Dan kun je kijken naar je piekmomenten. Vaak is het zo dat je op bepaalde momenten enorme pieken in je energieverbruik hebt. Hier kun je eens goed naar gaan kijken. Is er ruimte om deze momenten beter te verdelen of op een ander moment te plannen? Vaak is dit lastig, maar door je piek af te vlakken, ook wel load shifting genoemd, kun je een hoop verschil maken.”

Maak je pieken lager door ‘peak shaving’ toe te passen

Peak shaving is een andere optie. Don: “Eigenlijk kijk je dan of je de piekmomenten minder scherp kan maken. Zo ‘scheer’ je dus als het ware de top van je piek af. Dat is het makkelijkst uit te leggen als je een verwarmingssysteem als voorbeeld neemt. Een groot systeem volledig laten afkoelen en weer opwarmen veroorzaakt een grotere piek, dan wanneer je de temperatuur constant houdt. Zo wordt je piekmoment een stuk lager. Dit kan met verwarming, maar ook met andere apparatuur is het vaak mogelijk om deze methode toe te passen. Wil je peak shaving toepassen? Dan is het wel handig om ook goed na te gaan wat dit betekent voor je totale energierekening.”

Technische oplossingen om netcongestie te voorkomen

Tot slot zijn er ook nog technische oplossingen om netcongestie te voorkomen die je toe kunt passen, vertelt Don. “Dan heb je het vooral over het opmaken van de energie die je opwekt. Wat je niet terug aan het net hoeft te geven of uit het net hoeft te halen kan immers niet meer voor netcongestie zorgen. Dit vergt wel wat flexibiliteit en planning, want de zon schijnt immers niet altijd. Een oplossing die aan populariteit toeneemt is energieopslag in de vorm van grote batterijen voor kantoren, ziekenhuizen of grote bedrijven. Zo kun je de energie die je opwekt toch verbruiken. ‘s Nachts, wanneer er weinig vraag is, laadt je batterij op, waardoor je deze energie overdag kan gebruiken voor je bedrijfsprocessen.”

Netcongestie voorkomen is maatwerk

Helaas is netcongestie iets waar veel Nederlanders de komende jaren nog mee in aanraking zullen komen. Het is daarom belangrijk om hier alvast rekening mee te houden, en in kaart te brengen wat je energievraag nu en in de toekomst gaat zijn. Dat is voor ieder bedrijfspand anders. Het voorkomen van netcongestie is dus echt maatwerk.

Van een oriënterend gesprek, naar advies, helemaal tot implementatie van energiebesparende maatregelen, in nauwe samenwerking met onze ketenpartners en opdrachtgevers. Samen met jou voorkomt Heijmans netcongestie en creëren we zo toekomstvastwaarde voor je organisatie. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op